Plantentuin Meise: weldra wandelen langs meanderende Amelvonnesbeek
De Plantentuin Meise kan je via de (eigen) knooppunten op paaltjes ontdekken langs vier verschillende thematische wandelingen. Volgend jaar komt daar nog een vijfde thematisch pad bij. Nog een nieuwigheid is de Amelvonnesbeek. Die zal in de toekomst in plaats van rechtdoor te lopen meanderen door een nieuw aan te planten bos. Op 23 oktober is het project voorgesteld.
Einde graafwerken geeft startschot voor programma Water+Land+Schap in Groene Noordrand
Plantentuin Meise, Vlaamse Land Maatschappij, Regionaal Landschap Brabantse Kouters en provincie Vlaams-Brabant zijn trots op de nieuwe Amelvonnesbeek. In september stroomde de Amelvonnesbeek nog in een rechtgetrokken tracé door het grasland van de Planten tuin. Door de beek opnieuw te laten meanderen, vertraagt de waterafvoer en krijgt natte natuur meer kansen. Het einde van de graafwerken geeft het startschot voor het programma Water+Land+Schap Groene Noordrand. De her-meandering van de Amelvonnesbeek is bovendien de eerste realisatie in Vlaanderen van alle projecten Water+Land+Schap, projecten die met de Blue Deal-middelen gefinancierd worden.
Eindelijk stroomt het water al kronkelend door de nieuwe loop van de Amelvonnesbeek. Ideaal bij hevige regenval, als de beek als extra buffer optreedt. De vroegere gekanaliseerde Amelvonnesbeek ligt nu onder een hoop grond. Het verschil tussen verleden en toekomst is nog even zichtbaar, weldra is alles opnieuw groen en zal zelfs een deel bebost worden. Dan ziet de Amelvonnesbeek er opnieuw natuurlijk uit, alsof het nooit anders geweest is.
De Amelvonnesbeek, de grootste zij-beek van de Maalbeek, loopt van west naar oost doorheen Plantentuin Meise, door een boscomplex, graslanden en langs de kasteelvijver. Tot vandaag stroomde ze door het grasland in een rechtgetrokken tracé van 120 m. De hele zone langs de beek is overstromingsgebied waar het risico op wateroverlast, zoals stroomafwaarts, groot is. Door de beek opnieuw te laten meanderen vertraagt de waterafvoer en krijgt natte natuur meer kansen. Dit stuk beek is nu dubbel zo lange en kan 10 x meer water bergen. Als de beek haar natuurlijke loop helemaal heeft teruggekregen, komt hier nog een moerasbos. Plantentuin Meise is één van de partners van Water+Land+Schap Klimaatrobuuste Groene Noordrand. In Meise, Grimbergen en Wemmel staan de eerste werven al op de planning, op openbare terreinen en bij landbouwbedrijven. Ook Asse, Merchtem en Vilvoorde zijn partner.
Wie nu wil wandelen door de Plantentuin, kan kiezen uit 4 thematische routes: Historische Tuinen (3.5 km), Herfstwandeling (3.5 km), Mensen en Planten (2.5 km), Wereldtuin (1 km). Combineren kan ook via de knooppunten van de tuin. Info: www.plantentuinmeise.be.



Nu nog een kale vlakte, in de toekomst een boslandschap

Op het terrein: v.l.n.r. Kenny Stevens (Plantentuin Meise), Liesbeth Gellinck (Vlaamse Landmaatschappij), Brecht Vermote (Regionaal Landschap Brabantse Kouters), Wim Solie (Regionaal Landschap Brabantse Kouters), Steven Dessein (Plantentuin Meise) en Elke Bellefroid (Plantentuin Meise).
Reactie plaatsen
Reacties